Edmond Bordeaux Székely

Ez az ősi arámi kézirat feltárja Jézusnak a Nap, levegő, víz és élő táplálékok természetes gyógyerejével kapcsolatos tanításait, és fényt derít a korai kereszténység és az első és második századi esszénus közösségek értékrendjére és terminológiájára.

Nyers ételek kincsestára

AZ ÉTKEZÉS ÉS AZ ÉTKEZÉSI HIGIÉNIA

A napi kétszeri étkezés: Naponta két étkezés, délben és este (6-8 órakor) ki kell, hogy elégítse szervezetünk táplálkozási szükségleteit. A reggeli étkezés beavatkozik a mérgek eltávolításának folyamatába, amelyre az éjszakai alvás után, a reggeli órákban kerül sor. A délig folytatott „böjt" meghosszabbítja az életet. 

Ajánlható mennyiség: Napi étel adagunk lehetőleg ne haladja meg az 1.3-1.9 kg-ot, aminek felét célszerű étkezésenként elfogyasztani. Ez a mennyiség magába foglalja a folyékony táplálékot is, pl. a gyümölcs-zöldségleveket, leveseket, tejet, stb.  

Egészséges táplálkozás: Ételeink többségét nyersen fogyasszuk. Egészségünk szempontjából az a helyes arány, ha táplálékunk 75%-át nyers gyümölcs és zöldség, valamint 25%-át gabonafélék és származékaik alkotják.

Tökéletes rágás: Az ételt teljes mértékig meg kell rágni a követésre ajánlott Fletcher módszer szerint. Fontos az alábbi étkezési szabályok betartása:
    
    1. Egyszerre kis mennyiséget végy a szádba;
    2. Rágj meg minden falatot harmincszor;
    3. Addig ne nyeld le a falatot, amíg az folyékonnyá nem válik,
    4. Ne vegyünk a szánkba újabb ételt, amíg az előző még ott van.

Egyszerűség és mértékletesség: Minél egyszerűbb az ételünk, annál jobb lesz az emésztésünk és következésképpen minden tekintetben frissebbek leszünk. Ezért egy étkezés legfeljebb három fogásból álljon. A megfelelő rágás a jó emésztés és felszívódás előfeltétele. A kapkodva étkező állandóan az erjedéstől szenved, és valójában éhsége sem igazán csillapul.

Humor és a jó felszívódás: A jó kedv és hangulat igen fontos az étkezéseknél, hiszen ennek híján az étel több kárt tesz, mint hasznot. 

BETEGEK DIÉTÁJA

Mennyiség és minőség csökkentése: Ebben a tekintetben a diéta alatt könnyen emészthető ételeket értünk, ami nem okoz erjedést, hanem ellenkezőleg segíti a betegséget előidéző mérgek eltávolítását. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a beteg ember szervei rosszul működnek és ez különösen áll az emésztő rendszerre. (Egy tartalmas étkezés utáni emésztés összes energiánk mintegy egyharmadát is igénybe veheti! - ford.)

Láz esetében a testben lévő mérgező vegyületek oxidációja abnormális mértékben növekszik, miután a szervezet igyekszik ezektől megszabadulni. Nem szabad további „olajat önteni a tűzre" a tápláló nehéz ételek fogyasztásával, hanem inkább segíteni kell a Természetet a szóban forgó mérgek eltávolításában.

A legjobb „fogás" a böjt: Legjobb, amit tehetünk, hogy böjtölni kezdünk. Akárhogyan is a beteg általában nem éhes. Frissen préselt gyümölcslé olthatja a szomjat. A citrom, a narancs, az alma és a szőlő leve különösen segíti a méregtelenítést…”