Edmond Bordeaux Székely

Az esszénusok ismeretlen könyvei

A könyv az arámi nyelven íródott világhírű Esszénus Béke Evangélium második könyve. Az eredeti arámi és héber nyelvből fordított gyönyörűen illusztrált könyv negyven év állhatatos munkásságának eredménye. Mindazokhoz szól, akik türelmesen vártak a huszadik század szellemi sivatagában az ígéret földjére, az első könyv folytatására. „Három út vezet az Igazsághoz. Az első a tudaté, a második a természeté, a harmadik a múlt generációk felgyülemlett tapasztalatain alapszik. Beláthatatlan idők óta az ember és az emberiség mindhárom utat követi.”

Dr. Szentesy András nagysikerű előadásából, amelyet az Országos Vegetáriánus Találkozón tartott 2000.08.23-án.

„Műszaki-tudományos-kutató-kísérletező múlttal rendelkezem, a Műszaki Tudományok Kandidátusa vagyok, ami lényegében azt jelenti, hogy igyekszem a dolgok mélyére hatolni, és ha valami újdonsághoz jutok, azt lehetőség szerint ki is próbálom. Sajnos az élet úgy hozta, hogy saját egészségem helyreállítása érdekében is kénytelen voltam kísérletezni, bár nem minden segítség nélkül.

Az elmúlt 11 évet Kanadában töltöttem családommal együtt, így a témával kapcsolatos információim jelentős része onnan ered. 1996-ban, fél évvel a rákműtétem után a betegségem visszatért - oly annyira, hogy a kezelő orvosom is nagyon válságosnak találta az állapotom, és „bizalmasan" azt mondta, hogy bármilyen alternatív megoldást ragadjunk meg, amit jónak látunk, hiszen történtek már csodák! Ő ugyan nem hisz benne, de soha nem szabad elveszíteni a reményt. (Ilyesmit természetesen hivatalából adódóan csak bizalmasan mondhatott, bár az ő egészsége is alapos megreformálásra szorult volna.)

Ekkor egy Budapestről kapott félórás videofelvételről ismertük meg Szabó Lajos Atya tanácsait, majd egy amerikai baptista pap, Malkmus tiszteletes személyes tapasztalatai adták meg az alapot ahhoz, hogy feleségemmel együtt egyik napról a másikra vegetáriánusok legyünk, pontosabban laktó-vegetáriánusok, sok frissen készült zöldség és gyümölcslével, nagyon kevés tejtermékkel, illetve vajjal, teljes értékű lisztből készült kenyérrel, és minimális főtt étellel.

Az is biztos, hogy az indulásnál nem nagyon tudtuk, hogyan fogunk igazából hús nélkül élni. Viszont már az első, nem túl könnyű hónap után vérképem ugrásszerűen javult, és feleségemnek is elmúltak az addig rendszeres kínzó fej- és hátfájásai. Ez lett az egyik nagy jutalma, hogy szolidalításból ő is abbahagyta a húsevést, amiért végtelenül hálás vagyok neki, mert egyedül nem tudom, hogyan lettem volna képes erre a gyökeres étrendi változtatásra. Azóta sem tértünk le erről az útról, de ma már sokkal tudatosabban folytatjuk ezt az életmódot, mert azzá vált, a kezdeti diétából. Hogy ez a váltás, testi-lelki életünk megújulása állandósult, azt már mindenekelőtt a nem sokkal később megismert Esszénus Béke Evangélium első könyvének köszönhetjük, amire majd a későbbiekben vissza fogok térni.

Most, anélkül, hogy az új étrendünket részleteiben taglalnám, ami nem is célja a jelenlegi előadásomnak, hadd hívjam fel a figyelmet néhány döntő fontosságú szempontra.

1./ Kezdhetem rögtön Székely professzor egyik bölcs megállapításával, miszerint az esetek nagy részében egy diéta értéke nemcsak attól függ, hogy mit eszünk, hanem attól, hogy mit nem. A mi étrendi változtatásunk egyik fő célját úgy is jellemezhetjük, hogy az testünk mérgezésének minimalizálása és méregtelenítése is volt. (Csak címszavakban, amiket töröltünk étrendünkből: az összes húsféleséget, fehér cukrot és lisztet, háztartási sót, kávét, teát, csokoládét, alkoholt, ecetet

 és csapvizet, amelyek mindegyike helyettesíthető teljes értékű egészséges étellel-itallal, a csapvíz elsősorban desztillált- vagy ásványvízzel.)  

2./ Szeretném kihangsúlyozni, hogy gyakorlatilag bármilyen kórban elkezdhetjük ezt a fajta egészséges életet. Jómagam a hatodik X után váltottam, de hallottam már 83 éves emberről is, és a változás minden esetben pozitív eredménnyel járt. Ezt azért kell kiemelni, mert találkoztunk már olyan ötven éves beteg emberrel, aki azt a kifogást emelte, hogy az ő korában már késő új életet kezdeni. A biológia szelektíven működik. Az a beteg, aki nem hajlandó semmit tenni, semmiről lemondani az egészsége érdekében, az meg fog halni, de előtte még hosszabb-rövidebb ideig szenvedni is fog. Pár hónapja segítségül fordult hozzánk egy nagyon súlyos állapotban lévő gégerákos férfi, akinél már a gégemetszést is megcsinálták. Miután jó három órán keresztül magyaráztuk neki, hogyan méregteleníthetné szervezetét, hogy megteremtse gyógyulásának a lehetőségét, kiderült, hogy még mindig versenyt dohányzik feleségével, de már "csak" napi egy dobozt szív! - Ehhez nem szükséges a kommentár.

3./ Tudomásul kell vennünk, hogy a betegséget mindenki elsősorban saját magának köszönheti, saját tudatlanságának és nemtörődömségének. A természeti törvények legalapvetőbb tulajdonsága az, hogy mindig változatlanok, ezért ismerhetők fel számunkra. Jogunk van semmit sem tenni e megismerés érdekében. A Törvény nem tudása azonban senkit sem mentesít a felelősség alól. Ha e törvényeket tudatlanságból figyelmen kívül hagyjuk, azaz megszegjük, a Természet nem fog feloldani bennünket az elkövetett „bűnök” alól. Testünk egészségét is hasonló nemtörődömséggel kezeljük (hiszen ingyen kaptuk!), mint környezetünket. Mindennapi életünkben rendszeresen megszegjük a természet törvényeit, a túlzott és egészségtelen táplálkozással, ami testünk folyamatos mérgezését jelenti. 

4./  Felelőtlen életvitelünkhöz, az a közkeletű tévhit is hozzájárul, hogy bármilyen betegségbe esünk, csak el kell mennünk a megfelelő orvoshoz, aki gyorsan megállapítja a bajt, aztán felírja az alkalmas gyógyszert, vagy gyógymódot. Így rövid idő alatt megszabadulunk a kellemetlen tünetektől, és meggyógyulunk. Sajnos, ez is csak illúzió. A tünetek megszűnéséből egyáltalán nem következik az, hogy valóban megszabadultunk a betegségektől.

A fentiekkel kapcsolatban meg kell állapítani, hogy az orvostudomány minden látványos - főként technikai fejlődése dacára sem dicsekedhet nagyon pozitív statisztikával. Egy tavaly megjelent németből fordított könyv, Beyersdorff: A rák komplex kezelése 34. oldalán olvasható: „Az irodalmi adatok alapján a kemoterápia műtéttel, vagy besugárzással kombinálva a betegek 5-10%-ánál jár a rákbetegség gyógyulásával".  Ez pedig magyarán szólva azt jelenti, hogy a kemoterápiával kezelt rákbetegek 90-95%-a 1-2 év alatt meghal, miután már a mellékhatásoktól emberi ronccsá vált. 

Az elmúlt héten volt ugyanitt a magyar orvosok világtalálkozója, amelynek egyik Amerikából hazalátogató résztvevője, Alexander Thomas immunológus specialista elmondta a Duna TV-ben, hogy manapság a gyógyászat legnagyobb problémáját az antibiotikum rezisztens kórokozók jelentik. Hazánk sajnos e tekintetben is a világelsők között van: Borsód megyében pl. a kórokozók 80%-a rezisztens már a penicillinre!

Mit mond ezzel szemben Jézus az eszénusok közel kétezer éves evangéliumában az egészségről:

„Bizony mondom néktek, ti egyek vagytok a Föld Anyával, Ő van bennetek és ti Őbenne. Tartsátok meg ezért törvényeit, mert senki nem élhet soká, se nem lehet boldog csak az, aki tiszteli az ő Föld Anyját és megtartja Törvényeit.  Mivel a ti Anyátok teremtett benneteket, megtartja az életet bennetek. Nektek adta testét, és senki más, csak a Föld Anya gyógyít meg titeket." 

Az idézett ősi tanítás szerint - az egészséges és boldog élet megtartásának alapfeltétele az, hogy betartjuk a Föld Anya, a Természet Törvényeit. Ezek közül jelenleg mindenekelőtt érint bennünket az, hogy az ember alapvetően nem mindenevő (mind azt sokan hiszik), hanem legközelebb a növényevőkhöz áll. Nem lehet elég sokszor hangoztatni, hogy ezt bizonyítják testi adottságaink, anatómiai felépítésünk is, amiket az eddigiek során már számos kitűnő előadásban nagyon jól elmagyaráztak. Vagyis, ha mégis húst eszünk, akkor bizony megszegjük a táplálkozásunkra vonatkozó Természeti Törvényt is. Meg is van a következménye, a legkülönbözőbb krónikus betegségek formájában, amelyek közül a legsúlyosabbak, mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, hova-tovább népbetegségnek tekinthetők.

Ha azt akarjuk, hogy a helyzet érdemileg pozitív irányban változzon, mindenekelőtt saját magunknak kell megváltoznunk, életmódunkat kell módosítani, és akkor a világ is megváltozik körülöttünk. Ehhez adta meg az útmutatást Székely professzor A Böjtölés Esszénus Tudománya, valamint a Tudományos Vegetarianizmus c. könyvein keresztül…

Rögtön rá kell mutatnom, hogy Székely professzor mennyire hangsúlyozza azt a követelményt, miszerint a helyes étrenddel párhuzamosan az embernek tökéletes lelki diétára van szüksége. Ezt az igazságot nyolcezer évvel ezelőtt nyilatkoztatta ki az emberiség egyik legnagyobb bölcse, Zarathusztra, amikor megalkotta a Zend Avesztát, az emberiség legelső írott Szent Könyvét, és erkölcsi kódexét, miszerint a „Jó gondolatok, jó szavak és jó tettek" jelentik a helyes és igaz élet alapjait. Éppen úgy, ahogy az ember megtanulhatja, hogyan kerülje el azon ételeket, amelyek mérgezik fizikai testét, ugyanúgy megtanulhatja az alantas és mérgező gondolatok elkerülését is. A negatív gondolatok ugyanolyan fertőzőek, mint a káros baktériumok, és a központi idegrendszerünk olyan betegségét okozhatják, amelyek súlyosabbak, mint a biológiai rendellenességek, és nemcsak az egyén számára, hanem mindazokra is, akik körülötte vannak.

Az affinitás törvényének megfelelően a jó gondolatok további harmonikus gondolatokat vonzanak. Minél harmonikusabb a gondolat, annál erősebb és annál nagyobb vonzerőt gyakorol a hasonló gondolatok irányában. Az ember magas szintű, harmonikus ideákat teremthet magának, hogy megvédje magát a negatív gondolatoktól, és ezt mindennapi gyakorlattá teheti. A fejében forgatott eszmék révén, az ember kifejlesztheti gondolattestét. Gondolatteste mágneses térré válik, ami ugyanolyan gondolatokat vonz magához, amilyenekkel ő rendelkezik.

A teremtésben minden a gondolat terméke. Mielőtt valami formát öltött, vagy erőre kapott, először gondolatban létezett. Az embernek rendelkezésére áll a gondolatnak ez a végtelen hatalma. Úgy használhatja, ahogyan akarja. Megengedheti magának a mentális restséget, és elméjének ürességét pusztán azzal, hogy nem gondolkodik, vagy magas rendű harmonikus gondolatokkal is kitöltheti az űrt. Ilyenkor nincs hely arra, hogy akár egyetlen alsórendű gondolat is belépjen gondolkodó testébe.    

Sokkal fontosabb az, hogy az ember helyesen gondolkodjék, mint, hogy helyesen táplálkozzék. Mert ha gondolatai helyesek, akkor önkéntelenül is a jó életmódot, és a helyes étrendet fogja követni. De a megfelelő táplálkozás, nem szükségszerűen idézi elő benne a helyes gondolatokat. Ezt ismerték fel és tanították az emberiség legnagyobb mesterei. Jézus Hegyi Beszéde az ilyen tanítás legcsodálatosabb példája. Az Upanisadokban, a Védákban, Buddha, Konfucius, Szókratész, Epikurosz és sok más nagy gondolkodó mondásaiban bámulatos útmutatást kapunk a helyes gondolkodási étrend tekintetében is. 

Minden fejlődés a sorozatos tettek eredménye: először a gondolat, aztán az érzelem és érzés, és végül az ezek eredményeként megszülető tett. Az ember tettei olyanok, mint a fa gyümölcsei, egy hosszú folyamat végső produktumai. De a fa gyümölcsei összhangban vannak a törvénnyel, mert a fának nincs saját akarata, hogy megszegje azt - az ő akarata az Univerzum akarata, maga a Törvény. Az embernek központi idegrendszerén keresztül egyéni akarata van, ennek következtében kedve szerint eltérhet a törvénytől vagy sem.  

Jó gondolatokból jó szavak származnak. Annak a gondolatnak, ami nem nyer kifejezést, kevés ereje van, de amikor szavakba öntik, erőteljessé válik azzal az érzéssel és érzelemmel összhangban, amely azokat sugallta. A szavak az Univerzum kreatív erői, amelyek következtében az érzések manifesztálódnak. Fejlődésének jelenlegi stádiumában, az ember gondolatainál sokkal erősebbek érzelmei és érzései, s ezek egy erőteret képeznek körülötte, amit érzelmi testnek hívnak. Éppen úgy, ahogy a gondolkodó test vonzza a benne kialakulóhoz hasonló gondolatokat, ugyanúgy az érzelmi test is olyan gondolatokat vonz, amelyek hasonlóak az ott lévőkhöz.  

Ezért a negatív és diszharmonikus szavak hasonló állapotot idéznek elő mások érzelmi testében. Az érzelmek és érzések hatása az emberi szervezetre, amit a pszichoanalízis megállapított azt bizonyította, hogy habár ezen érzelmek legnagyobb része a tudatalattiban lesz eltemetve, ezeknek mégis óriási hatalma van az ember jólétére. Ez az, amiért az ókor nagymesterei nemcsak a táplálkozásban és gondolkodásban tanúsított helyes étrendet hangsúlyozták, hanem szigorúan figyelmeztettek a kimondott szavak hatásaira.  

A harmadik tantétel a jó tettekre vonatkozik. Az Univerzumban minden kézzel fogható dolog valamilyen tetten keresztül jött létre. Bárhol van élet a Földön, ott mindig nyomon követhető a tettek és akciók egy-egy láncolata, az ok-okozat törvényének megfelelően. Az emberi szervezet maga is a múltbéli tettek összességének kreációja. 

Az Élet a kozmikus energia megnyilvánulásának egyik formája, amely mindig megjelenik ott, ahol az életfeltételek adottak, és maga az Élet ugyanannyira örökkévaló, mint az Univerzum. Az ember része ennek az örök életnek, a Kozmikus Óceánnak, amelyet az univerzumban létező élet összes formája képez. Az ember tehát a természet, az Univerzum szerves része, a Föld Anya gyermeke, s így ha betartja annak törvényeit, nem lehet baja. - Tartsd meg a Törvényt, és a Törvény is megtart téged!..."